vrijdag 7 november 2014 - zondag 9 november 2014

BUILDING BUILDING - Utrecht Dresden Exchange

Dresden goes Utrecht

(for english see below)

 

programma vrijdag 7 november:

-Eva Sosova (performance)
-FAKE BILLY AND THE PROPHETS (down south soul breakers)
-DJ Edgar Nevermoo
-Dealers' Choice (DJ duo)

 

zaterdag 8 november 20:00 uur: speciale editie van STORMHOEK aka STURMECKE.

 

In het uitwisselingsproject ‘BUILDING BUILDING – Utrecht Dresden Exchange’ wagen twee groepen kunstenaars een stap over de landsgrens en nemen zij tijdelijk afstand van de cultuur waarin zij opereren. Het Utrechtse kunstenaarsinitiatief Das Spectrum en hun Duitse evenknie das AREAL uit Dresden gaan bij elkaar op bezoek met het doel een groepstentoonstelling in elkaars tentoonstellingsruimte te maken.

 

Een zelfgeorkestreerde ontmoeting tussen jonge, ambitieuze kunstenaars uit een bijna parallel universum. Beide ploegen bestaan uit alumni van de kunstacademie uit de desbetreffende stad en zijn al een aantal jaar zelfstandig werkzaam in een vergelijkbaar voormalig kantoorpand. Opererend vanuit hun specifieke disciplines maar vanuit eenzelfde energie, zoeken zij allen naar hun eigen plek binnen de kunstwereld. De verwantschap tussen beiden lijkt duidelijk, maar zijn er ook verschillen? Hoe bepalend is de traditie van een land, het onderwijssysteem en het culturele klimaat waarin de kunstenaars zich bevinden, voor de vorming van het werk, hun onderlinge relaties en ontwikkeling binnen de kunstwereld? Door zich te spiegelen aan hun buitenlands collega’s tijdens dit intensieve samenwerkingsproces, nemen de kunstenaars afstand van de positie die zij doorgaans innemen en scheppen zij de mogelijkheid om zich opnieuw te definiëren.

 

Het startschot is inmiddels gelost; afgelopen september zijn de kunstenaars van Das Spectrum naar Dresden vertrokken om in drie dagen tijd een groepstentoonstelling in de met geschiedenis beschilderde ruimte van das AREAL te maken. Een ontmoeting waarbij direct en intensief samen werd gewerkt. De beperkte tijd dwong de kunstenaars tot een razendsnel schaakspel van overleggen, uitproberen, knopen doorhakken, af en toe heftig polariseren en weer tot elkaar komen, wat een bijzonder spannende dynamiek opleverde. De eerste muren werden opgetrokken, de ruimte werd gedefinieerd en het beeldende werk verscheen. Uiteindelijk vond elke individuele kunstenaar zijn plek als schakel in een nieuw ontstaan “supercollectief.” Dresden? Utrecht? BUILDING BUILDING!

 

In november maken de kunstenaars van das AREAL hun overtocht naar Utrecht, om in Das Spectrum het tweede deel van de uitwisseling aan te gaan. Een nieuwe ruimte met wederom nieuwe invalshoeken; hoe zal het beeldende werk zich tot elkaar en de ruimte verhouden? Worden nu de overeenkomsten of juist de verschillen zichtbaar? En zou je als toeschouwer het verschil kunnen zien tussen een écht Duits en een écht Nederlands kunstwerk?

 

Kom het zien op de opening van BUILDING BUILDING - Utrecht Dresden Exchange op vrijdag 7 november vanaf 19.00 uur in Das Spectrum, of op één van de andere twee dagen tijdens het weekend dat de tentoonstelling geopend is. In een divers programma zullen sprekers en performers uit beide landen van zich laten gelden en wordt het winnende videokunstwerk van de BUILDING BUILDING VIDEO AWARD getoond. Tevens is speciaal ter gelegenheid van deze samenwerking een catalogus gepubliceerd met het beeldende werk van alle deelnemers, welke tijdens de tentoonstelling te koop is. Wees welkom!

 

Opening vrijdag 7 november 19:00 met rand programmering. Deze zal gaandeweg bekend worden gemaakt dus hou Facebook en de website in de gaten!

 

English:

 

BUILDING BUILDING - Utrecht Dresden Exchange is a collaboration project between the Utrecht artists initiative Das Spectrum and their German counterpart das AREAL from Dresden. It’s a self-initiated encounter between young, ambitious artists from a seemingly parallel universe, with the aim of making a group exhibition in each others exhibition space. Last September, the artists of Das Spectrum traveled to Dresden. Now the artist of das AREAL will make the journey to Utrecht to face the second part of the exchange.

 

Opening on Friday November 7th at 19:00 H with additional programming. The acts will be announced on Facebook and the website so keep your eyes open!

 

List of exhibiting artists:

 

The Artists from Utrecht:

Corine Zomer
Daan Lievense
Pim Tieland
Danny Foolen
Koen Doodeman
Jop Vissers Vorstenbosch
Jorrit Paaijmans
Wolf Aartsen
Robin Meyer
Mitchel Breed

 

The Artists from Dresden:

 

Andrey Klassen
Claudia Kleiner
Daniel Hoffmann
Johanna Ru?ggen
Lucie Freynhagen
Max Kowalewski
Michael Klipphahn
Nicolás Dupont
Sara Hoppe
Stefan Krauth
Tony Franz
Clemens Reinecke
Frank Zitzmann

http://www.dasspectrum.org/