donderdag 9 juni 2016 - donderdag 30 juni 2016

Parasite Lottery

Experimenteel Loterij-evenement

Experimenteel loterijsysteem door Wok the Rock ism Casco:

 

Vier evenementen op verschillende locaties:

 

-9 Juni at Casco, Utrecht, Lange Nieuwstraat 7, 18:00-21:00

-14 Juni at SMBA, Amsterdam

-23 Juni at Das Spectrum, Utrecht

-27 Juni at Platform BK, Amsterdam

 

Met muziek, discussies, eten, drinken, vuur en natuurlijk de loterijtrekking.

 

In Nederland wordt veel kunst met loterij-opbrengsten gefinancierd, terwijl de fondsen voor cultuur langzaam maar zeker inkrimpen. Met Parasite Lottery initieert de Indonesische kunstenaar Wok The Rock in samenwerking met Casco Projects een alternatieve loterij voor Nederlandse kunstorganisaties en hun gemeenschappen, één die vanuit de sector zelf gevoed en verdeeld wordt. Het bestaande loterijmodel wordt gecombineerd met arisan, een op de commons gericht microkredietsysteem dat populair is in Indonesië.

 

Voor het project zijn vier kunstinstellingen uitgenodigd als deelnemer en co-organisator van vier publieke lotingen. De winnaars ontvangen een bedrag dat bedoeld is als “fee for deviation” (een “honorarium voor afwijking”). Het is de bedoeling dat de winnende organisatie het geld besteedt aan iets waar zij anders geen budget voor gehad zou hebben.

 

Even cruciaal als het prijzengeld, is de collectieve verkenning van de “chance effects” van een loterij, zoals het gevoel van spanning en het verlangen te winnen. Tegelijkertijd wordt het doel van de loterij verdraaid door middel van een aantal sociale bijeenkomsten met lezingen en muziek van Wok The Rock en de in Berlijn en Yogyakarta wonende muzikante Frau (Leilani Hermiasih). De muzieknummers worden geschreven in samenwerking met verschillende partners uit de Nederlandse kunstwereld, en zullen gaan over kwesties rond cultureel beleid en de gevolgen hiervan voor kunstorganisaties. Hieronder vallen thema’s zoals de bezuinigingsmaatregelen, precariteit en de schuldeconomie, maar ook samenwerking en solidariteit.

 

De thematiek van de avond bij Das Spectrum is "Collaboration", vanuit het perspectief van het kunstenaarsinitiatief.

 

 Voor meer informatie www.parasitelottery.com

http://www.dasspectrum.org/